fbpx

Al jaren zie ik het mensen doen, vlierbloesemsiroop zelf maken. Leek me ook wel wat! Maar waar staat er een vlierbloesemboom? Daarbij had ik de afgelopen drie jaar wat andere dingetjes aan m’n hoofd 😉 Maar vorige week stuitte ik op een boom. Met vlierbloesem. Ik moest het even online checken. Maar mijn internet faalde. Whatsapp deed het nog wel. Manlief geappt: stuur eens een foto van een vlierbloesem…. En ja hoor – dingdingdingdingggg – ik had een boom gevonden! Waar ik wat bloesems van mocht plukken. Natuurlijk liet ik er ook een paar over voor de bijtjes 🙂

Mijn avondwandelingetje afgemaakt met een bosje bloesem in m’n hand, hopend dat er niet teveel stuifmeel zou afstuiven. Want die zorgt voor de smaak, las ik. 

Het blijkt dus supersimpel te zijn. Thuis de bloesems van de grootste takjes ontdaan en net onder water gezet. En toen naar bed!

De volgende ochtend rook het heerlijk toen ik het deksel van de pan oplichtte. Naar… Niet zo verrassend: vlierbloesemsiroop! Maar het was nog geen siroop natuurlijk. Daarvoor moest er nog een hoop suiker bij. De boel in een zeef uitgelekt. Je kunt het nog een keer door een kaasdoek doen om alle kleine dingetjes er ook uit te halen. Even afmeten hoeveel vlierbloesemwater je hebt met een maatbeker en daarop de hoeveelheid suiker bepalen. De verhoudingen die ik heb gevonden gaan van 500 gram op 1 liter tot 1250 gram op 1 liter. Dus ik zeg: trial and error! 

Wat ik heb gedaan:

  • 600 ml vlierbloesemwater
  • 250 gram suiker. Had eigenlijk 300 moeten zijn, maar meer had ik niet in huis. Zou het daarom zo dun zijn? Voor de volgende keer!

Als de suiker opgelost is (goed roeren), is je siroop klaar. Heet in een fles gieten, zo vol mogelijk en dan een dop erop. Dan trekt het vacuüm en kun je het nog lang bewaren in de voorraadkast. Nog beter: aantal kleinere flesjes. Dan hoef je niet de hele fles in één keer op te maken!

Ik weet niet of het nou gelukt is. Ik vind het een beetje dun. Maar de smaak is goed! Ook de kindjes vinden het lekker. Kijk, supergezond is het niet natuurlijk. Maar heb in plaats van 1 kilo suiker op 1 liter vlierbloesemwater, 500 gram gebruikt zoals ik in een ander recept vond, dus dat maakt het al de helft beter 😉 

Heb jij het al eens gemaakt? Vlierbloemsiroop? Deel hieronder je succes recept!